מולטי טול כלי עבודה וגינון

עבודה בגובה: רשימת החובה למשפץ!

עבודה בגובה מחייבת את אנשי המקצוע להשתמש לא רק בכלי עבודה איכותיים ומתאימים לסוג העבודה והתנאים המאתגרים, אלא גם להשתמש באביזרים ייעודיים של ציוד מגן ובטיחות. חשוב לזכור כי עבודה בגובה מחייבת שמירה על כללי הבטיחות בעבודה, יש לדאוג לבטיחות העובדים המבצעים את מלאכתם בין שמיים לארץ, ולהקפיד על קשירת הציוד וכלי העבודה כדי למנוע נפילת כלים וציוד אחר העלולים לגרום לפגיעה חמורה בעוברי אורח או לגרום לנזקי רכוש קשים.
חשוב לציין, כי עבודות בגובה מהוות חלק בלתי נפרד מחיי האינסטלטורים, החשמלאים ואנשי השיפוצים. כך לדוגמה, יש מגוון עבודות אינסטלציה בגובה, למשל תיקון או החלפת צנרת ראשית חיצונית בבניין מגורים משותף. גם בתחום השיפוצים יש עבודות רבות המחייבות שימוש בפיגומים, במות הרמה, מנופים או ציוד סנפלינג, לכן חובה להשתמש בציוד בטיחות מקצועי ומתאים, למשל קסדת בטיחות, רצועות קשירה, חגורת מטפסים, כפפות עבודה ועוד.

תקנות לעבודה בגובה

בין אם אתה שרברב המציע עבודות אינסטלציה בגובה, ובין אם אתה חשמלאי או קבלן שיפוצים, עליך לנקוט באמצעים בטיחותיים להגנה כנגד נפילה מגובה העולה על 2 מ', בהתאם לפקודות הבטיחות בעבודה. אגב, גם עבודה עם סולם גבוה מחייבת שימוש בציוד מגן.

נתוני הסטטיסטיקה בתחום תאונות העבודה בישראל מוכיחים, כי למעלה ממחצית תאונות העבודה הקטלניות שמסתיימות במוות הן כתוצאה מנפילה בגובה. לכן, במהלך השנים המחוקק קבע תקנות בטיחות לעבודה בגובה וכללים מחייבים לשימוש בציוד מגן אישי להגנה כנגד נפילות. בהתאם לסוג העבודה והסיכונים יש לדאוג בכל עבודה בגובה לציוד מתאים, לכן חשוב להכיר את התקנות והפקודות הבאות:


תקנות הבטיחות בעבודה (ציוד מגן אישי), התשנ"ז-1997
תקנות הבטיחות בעבודה (עבודה על גגות שבירים או תלולים), התשמ"ו-1986
פקודת הבטיחות בעבודה [נוסח חדש], תש"ל-1970
תקנות הבטיחות בעבודה (עבודות בניה), התשמ"ח-1988


כדאי לדעת כי הפתרון המועדף בעיני המחוקק למניעת נפילות מגובה הוא לעבוד על משטח עבודה עם מעקה או גדר בשוליים, ובמקרים מסוימים יש להתקין רשת מגן מתחת לאזור בו מתבצעות העבודות בגובה לבלימת נפילה ולמניעת נפילת ציוד וחפצים על עוברי אורח או עובדים אחרים. אם העבודה מתבצעת באמצעות מנוף או סנפלינג, חובה להשתמש בציוד מגן אישי כמו רתמת גוף שלמה או חגורה ייעודית המולבשת על גוף העובד, מחברים ייעודיים, אמצעי קשירה כמו חבלים, רצועות קשירה, כבל או שרשרת, וציוד לנקודות עיגון.

אמצעים לעבודות בגובה

עבודות בגובה נחשבות לשכיחות בענף הבנייה והשיפוצים, אך הן נפוצות גם בתחומים נוספים, כמו עובדים בחברת חשמל, אינסטלטורים, ניקוי חלונות במגדלי מגורים ומשרדים ועוד. יש מגוון אמצעים לעבודות בגובה, לדוגמה סל להרמת אדם, במות הרמה, פיגומים, סולמות גבוהים ניידים או קבועים, וכמובן סנפלינג. לעבודות פשוטות יותר בדרך כלל משתמשים בציוד סנפלינג, ובעבודות מסובכות וממושכות מקובל להשתמש בפיגומים, מנופים ובמות הרמה.
עבודות בגובה חייבות להתבצע על ידי בעל מקצוע המחזיק ברישיון מתאים לעבודות גובה, תפקידו להקפיד על התקנות וכללי הבטיחות בעבודות בגובה, ולצייד את עובדיו עם ציוד מקצועי המתאים לסוג העבודה ולסיכונים. 

אתר מולטיטול ממליץ כמובן לכל אנשי המקצוע ואנשי העשה זאת בעצמך להשתמש בכל כללי ואמצעי הבטיחות  הקיימים בזמן עבודה בגובה ומזמין אתכם לבקר בקטגוריית ציוד הבטיחות באתר בה תוכלו למצוא מגוון אביזרים לעבודה בטוחה וגם בבלוג הבטיחות שלנו המציג מגוון טיפים לעבודה בטוחה.